fysio bij etalagebenen

 

Wat zijn etalagebenen?

Tijdens het lopen gebruikt u de spieren in de benen. Deze spieren worden tijdens aanspanning voorzien van zuurstof. De zuurstofvoorziening verloopt via het bloed. De toevoer van zuurstofrijk bloed is hierbij dus van belang. Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) is deze toevoer verminderd. Door aderverkalking in de slagaders ontstaat er een vernauwing. Hierdoor komt er te weinig zuurstof in de beenspieren tijdens het lopen. U kan hierdoor dan pijn en/of kramp ervaren in de beenspieren. Wanneer je even stil gaat staan neemt de pijn in de benen af omdat het zuurstoftekort weer kan worden aangevuld.

Naar schatting heeft drie procent van de 55-plussers last van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) en veertien procent van de 70-plussers.

U zal merken dat het lopen meer moeite gaat kosten en dat u duidelijk minder ver kan lopen.Deze beperking zal behoorlijk wat gevolgen voor u kunnen opleveren in het dagelijks functioneren. Veel mensen geven dan ook aan dat hun kwaliteit van leven negatief wordt beïnvloed door PAV. Doordat u steeds minder gaat lopen zal hierdoor ook uw algehele conditie afnemen en bent u minder weerbaar tegen eventueel andere ziektes.

Doordat de doorbloeding in de benen minder is en u ook op een andere manier gaat lopen kan u zelfs last krijgen van wondjes aan uw been of voet, welke soms kunnen gaan zweren.Wanneer u denkt dat u zich herkent in dit verhaal raadpleeg dan uw huisarts. Uw huisarts zal u doorsturen naar de vaatchirurg. Uitgebreid onderzoek wijst uit of er sprake is van vaatproblematiek en welke behandeling hiervoor nodig is.

Uit meerdere studies blijkt dat gesuperviseerde looptherapie een (kosten)effectieve behandeling is ter verbetering van de maximale loopafstand  (van Rijn, et al., 2012, Merry et al.,2013, Fokkenrood 2014, van Asselt et al., 2011)  voor patiënten met etalagebenen.  Alle richtlijnen omschrijven een ‘stepped care’ behandeling.

De huisarts verzorgt cardiovasculair risicomanagement (CVRM) en verwijst u voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) en leefstijlbegeleiding bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut.

loopband lopen

De voordelen van oefentherapie op een rijtje:

  • Oefentherapie is effectiever dan medicatie
  • Oefentherapie is tenminste zo effectief als dotteren;
  • Combinatie dotteren en oefentherapie lijkt het meest effectief;
  • Oefentherapie is even effectief als bypass in het vergroten van de maximale loopafstand;
  • Oefentherapie is goedkoop en veilig;
  • Begeleide programma’s zijn effectiever;

Onze praktijk in Harderwijk Drielanden is aangesloten bij Chronisch Zorgnet een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. Dit netwerk streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland.

Chronisch zorgnet

De inhoud van het programma

Na aanmelding bij ons starten wij met een uitgebreid intake gesprek waarin wij duidelijk in kaart brengen wat uw huidige klachten zijn en samen stellen wij trainingsdoelen op.

Er wordt een nulmeting gedaan d.m.v. een test op de loopband. Vervolgens stellen wij samen met u een persoonlijk trainingsschema op. Tijdens de trainingsperiode doet u regelmatig de looptest opnieuw om uw vorderingen bij te houden.

De training richt zich op het verbeteren van uw looptechniek, het vergroten van de maximale loopafstand, het verbeteren van spierkracht en conditie. De eerste weken begeleiden wij u zeer intensief. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Het blijft belangrijk dat u elke dag veel beweegt en meerdere keren per dag loopt zoals u tijdens de training hebt geleerd. Daarnaast is een gezonde leefstijl zeer belangrijk. Roken, overgewicht te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren voor PAV. Wij zullen u hierbij begeleiden en duidelijke praktische tips en handvaten aanbieden.

Etalage benen? Kom in bewegen en loop bij ons binnen. Wij staan voor u klaar en gaan samen met u werken aan positieve gezondheid.

U kunt ook hier online een afspraak plannen.